home fietsvak mail 

klik op de tekst of afbeelding 

links: 

 11stedenfietstocht

11 STEDEN FIETSTOCHT -  16 mei 2005

Al vaker uitgenodigd door mijn Friese zwager om toch ook eens de 11 steden tocht te komen fietsen, zag ik in januari 2005 een oproep in het personeelsblad van VieCuri om dit met een groep te doen. Hierop heb ik Hans nog uitgenodigd en zijn we uiteindelijk met 16 fietsers afgereden naar Friesland.
Elk jaar starten er maximaal 15000 fietsers voor de 240km lange tocht. Er is meer animo, dus wordt er geloot voor deelnamekaarten. Vanaf 5 uur starten dan elke 8 min 600 fietsers.  
’s Morgens om 6 uur hebben we afgesproken op een weggetje een aantal km’s vanaf de start. We kunnen om 06:36 uur starten in een druk, maar goed georganiseerd centrum van Bolsward. Met fanfaremuziek worden we uitgeleide gedaan. Gelukkig is het droog en er staat een matige wind. Via Harlingen rijden we naar Franeker waar een ontbijt staat te wachten. Hier wordt afgesproken dat er een snelle groep gevormd wordt, welke gem. 30km/h gaat rijden en een langzamere. Beiden met een volgwagen. Met 6 fietsers vormen wij de snelle groep. 
Met veel wind van opzij gaan we de lange leegte in van het hoge noorden. Erg druk is het en de fietsers gaan in lange slierten over de wegen en de vele fietspaden. De politie en vlaggers staan bij elk kruispunt voor de veiligheid van de deelnemers. We passeren vele fraai uitgedoste fietsers op “achter uit de schuur gehaald” of geleend materiaal. Tandems, een trio op een fiets, veel ligfietsen, enkele bakfietsen en opvallend veel vrouwen. Overal langs de kant worden we toegezwaaid en toegejuicht. In Hantum bij Dokkum is al feest in het kleine dorp. Muziek en met een pils in het handje buiten op straat. In Dokkum (op 80km) is het goed druk en er is een lekker sfeertje op de “berg” in het centrum. Even buiten Dokkum staat onze volgauto en wordt er “aan de bak” gefoerageerd.  
We fietsen verder, nu met de wind op kop naar Leeuwarden. Gelukkig hebben we enkele krachtpatsers bij ons groepje zodat we de snelheid er goed in kunnen houden. Het is nog steeds erg druk op de smalle wegen en op de nog smallere fietspaden. In Leeuwarden (op 110km)  is de 1e brug omhoog, wat weer een extra opstopping geeft. Net als bij elke stempelpost moeten ook hier de voetjes uit de pedalen. Verder naar Dronrijp, waar weer een foerage aan de kofferbak van onze volgwagen staat gepland. Een auto op bepaalde punten is lekker makkelijk voor extra eten, drinken, kleding en materiaal en het is goed voor de moraal.  
Om ca. 13uur in Bolsward hebben we de 1e lus van 150km gehad. In een druk en feestvierend centrum worden de fietsers juichend opgewacht. Voor de stempelplaats moet er weer een flink stuk gekluund worden, waarbij de organisatie een beker soep uitdeelt. Even buiten Bolsward staat opnieuw onze volgauto en de heerlijke rijstevlaai gaat er goed in. Het motortje moet tenslotte ook brandstof hebben en vlaai is als superplus benzine.  
Met de wind mee rijden we naar Sneek. Hier mag ik op kop fietsen om bij mijn zwager en schoonzus een goede indruk te maken. Zij staan op de afgesproken kruising. In Ijlst staan zij opnieuw langs de weg om morele steun te geven. Ook hier weer feest in het centrum. Trouwens in elk dorpje is feest en bij de boerderijen zitten de mensen in de tuin de fietsers toe te juichen en de kinderen staan op straat om handen te tikken. Iedereen is enthousiast. Via Sloten rijden we naar het Ijsselmeer en door het enige bos van de hele fietstocht.
Bij het Ijsselmeer begint er wat neerslag te vallen, maar de vooruitzichten voor vandaag waren slecht en we boffen dat we tot nog toe geen regen van betekenis hebben gehad. Het gaat ook meer waaien en als we op de dijk fietsen is het hard werken. Na Stavoren op 200km krijgen we de wind weer even mee.  Op de laatste 40km naar Bolsward komen we door Hindeloopen. Door de nauwe straatjes, die met zeilen zijn overkapt,  lijkt het alsof we door de kroeg moeten rijden. In de 10e  stad (Workum) is ongeveer eenzelfde feest.
De neerslag wordt nu regen en het lijkt alsof de wind is gedraaid. Het laatste stuk naar de finish is zwaar, felle wind recht op kop, regen en koud (8 oC). Maar gelukkig hebben we de stoempers nog, die het kopwerk in barre tijden op zich kunnen nemen. Om 16:15 arriveren we bij de grote drukke feesttent waar we onze Friese 11-steden plaquette na 240km fietsen kunnen afhalen. Om de vochtbalans weer in evenwicht te krijgen worden er enkele welverdiende blonden genuttigd. Door een vol en kermisvierend Bolsward rijden we naar de auto en zeggen onze ploegmaats gedag. Dankzij de GSM’s weten we, dat de andere groep al in Workum is en het ook wel zal halen. Hans en ik gaan douchen in Sneek en hebben daar een afspraak voor een etentje bij mijn familie.  
Een mooie fietstocht door een sfeervol Fryslan. Mooie stadjes en plaatsen met veel enthousiast publiek.  
(Te) Veel fietspaden, die eigenlijk te smal zijn voor deze aantallen fietsers. Ik heb bewondering voor al degene die op normale fietsen, bakfietsen of zelfgebouwde tandems of “tridem” de tocht uitfietsen. Ook de ludiek uitgedoste stellen zijn de krenten in de pap.

NB: Een pluim voor de prima organisatie !  

route schema

stempelkaart

plaquette

 

laatst bijgewerkt: 14 feb 2018