home

  Fly & Drive - Kameeldoorn rondreis door Namibia 

28 okt t/m 19 nov 2003

 

 

Kalahari  1 -     Anib Lodge

 .

 

meer foto's

  


 

reisverslagen & foto's

dag 1-2: Windhoek-Otavi
dag 3-4: Ghaub
dag 5: Etosha 1
dag 6: Etosha 2
dag 7: Etosha 3
dag 8: Damara
dag 9: Swakopmund 1
dag 10-11: Swakopmund 2


 

dag 12-13: Sossusvlei
dag 14-15: Luderitz
dag 16-17: Fish River Canyon
dag 18-19: Kalahari 1
dag 20-22: Kalahari 2


terug naar home-NA

klik op de afbeelding voor een vergroting
Naute stuwmeer 
Giants Playground 
Giants Playground 
Kokerbomen woud
Kokerbomen woud
Kokerbomen woud
Kokerbomen woud
Republikeins-
weversnest
farm safari
Tru (met pet) wevers nest
wevers nest struis eieren
safari - wagen rode grond (avond)
rode grond Anib Lodge
Anib Lodge
kudu rode grond
kudu ( Hardap NP)
Hardap meer kinderen

 

Vrijdag 14 nov 2003

Na het ontbijt vertrekken we via het zeer goede grondpad naar Anib-Lodge bij Mariental. Op ca 100km ligt de Naute-dam. Dit is het 3e grootste stuwmeer van Namibia. Aan de voet van de 37m hoge dam liggen de vruchtbare akkers met dadels, maïs, luzerne en druiven. In het stuwmeer zijn veel vogels o.a. ganzen, en een soort ooievaar (het schijnt dat de heilige ibis hier voorkomt?) De meeste verblijven op en rond een eilandje in het meer. We zijn de eerste bezoekers vandaag, alles is nog aangeharkt. De medewerker maakt ons attent op een platte band. Gelukkig is de band nog niet leeg en dus niet aan flarden. We wisselen, we hebben routine, in 10min van wiel. Daarna zetten we koers naar Keetmanshoop. Hier zoeken we de eerste de beste bandenreparatie bedrijf. Ze plakken de tubeless band binnenin met een plakker en balanceren het wiel ook weer in 20min. Kosten 25 N$.

Na tanken en inkopen gaan we richting Kokerbomen woud. Dit is de 2e keer dat de beschrijving van Ymke iets onduidelijk is. Of eigenlijk: we missen een bord met “Quivertree forest”. Daarom rijden we de plaats uit en Jet houdt met al haar charme een grote vrachtwagen aan. De gebroeders chauffeurs, zeggen dat ze de omgeving niet kennen, omdat ze uit ZuidAfrika komen, maar een eind terug zou een “pad van de weg afgaan”. We rijden dus weer door tot een parkeerplaats, waar de traffic-police zojuist 3 chauffeurs bij zich aan tafel heeft ontboden. Hier vraagt Jet opnieuw en we worden teruggewezen naar het ziekenhuis van Keetmanshoop. Hier is een afslag naar de kokerbomen.

Bij het kokerboomwoud meteen bij de ingang zien we enkele stokstaartjes. Ze zitten heel parmantig en eigenwijs rond te kijken. Dit zijn de eerste die we in Namibië zien. De kokerbomen zijn hol van binnen en de San maakte hier vroeger pijlenkokers van. Vandaar de naam. De boom kan door de weke massa in de kern heel lang vocht vast houden. De bladeren zijn erg typisch, vetplantachtig. De bomen zijn 3 tot 5 meter groot en tot 1 meter stam doorsnede.  Als we weg willen rijden, blijkt dat ik de auto op een zacht plekje heb gezet. Het was dan wel onder een boom maar de ondergrond is zo los, dat we vast zitten. Nu zou 4x4 uitkomst bieden. Na enkele pogingen en duwen met z’n drieën komt er een chauffeur van een 4x4 auto vragen of er problemen zijn. Hij rijdt zijn auto bij de onze en trekt ons los. Dank je.!!

Na de kokerbomen gaan we nog even naar de Giant’s Playground. Een tuin van grote stenen stapelen voor en door de reuzen. Naar onze mening werd er door de mens geholpen om het mooier te maken. Iets voor Asterix en Obelix ?

We besluiten, omdat het al redelijk laat is, terug te rijden naar Keetmanshoop en via de B1, de navelstreng van Namibië met ZuidAfrika, naar Mariental te rijden. 230km 2-baans teerweg. Ontzettend saai en het landschap is ook niet geweldig. Volgens de omschrijving konden we ook via een grondpad rijden die door de uitlopers van de Kalahari loopt maar langer duurt en we willen de farmrondrit vanaf 17uur ook meemaken.

Even na Mariental ligt een reusachtige struisvogelfarm. Het lijken wel 1000den dieren die hier bij elkaar zijn gebracht. Ook hier in de buurt ligt het Hardap stuwmeer en er kan dus geïrrigeerd worden. Ineens liggen dan ook groene akkers langs de laagte van de rivier tot ver het binnenland in.

Na Mariental moeten we naar het oosten naar Anib lodge. Even van de B1 af beginnen de rode duinruggen door het landschap te komen en begint de aarde rood te worden. De weg naar de lodge is rode pof-zand. De lodge zelf is een oase. Grote palmen en mooie grote bloeiende planten in de tuin. Bij het zwembad liggen enkele gasten op de ligbedden. Waaronder de Hamburgers van Etendero, die we ook al in Ai-Ais hebben gezien. 

We worden begroet door de gastvrouw en na een welkomstdrankje toont ze ons de kamers.

Om 17uur begint de farm rondrit. Met 2 jeeps op elk 8 personen rijden we het land in. De farm is 10000 ha groot en heeft 1500 schapen. Al snel zien we een gnoe in de verte. Ook steenbokjes en springbokjes worden waargenomen. We stoppen nog bij een struisvogel nest met een 10tal eieren. Dit nest is verlaten en de eieren zijn uitgedroogd. Onze chauffeur is een Bosjesman en heet Sylvester. Hij verteld dat elke Bushmen jongen 3 a 4 weken de woestijn ingaat en moet terugkomen met een Oryx o.i.d. Hij kan water vinden o.a. in de maag van een oryx. Hij filtert dit en het is dan drinkbaar. Allerlei natuurproducten kunnen hem beschermen tegen leeuwen of schorpioenen. Hij staat hoger als elk ander wezen in de natuur. Maar je moet de natuur wel respecteren.

Het landschap is erg mooi met de rode duinruggen en de karige begroeiing. Maar helaas weinig wild vandaag. Met de zonsondergang wordt een tafeltje gedekt met de drankjes die hier bij horen. Na de zonsondergang gaan we terug naar de farm en zien we nog een 4tal kudu’s vluchten.

Het diner wordt onder de veranda gegeten. Inktvis voorafje, Oryx bief en meloen ijs na. Aan onze tafel zit een NL echtpaar dat enkele weken onderweg is vanuit Kaapstad. Ze zijn begonnen met een reünie van uitgezonden personeel die toen een haven hebben gemaakt voor een NL bedrijf. Ze hebben toen 5 jaar in RSA gewoond. Na de reünie zijn ze de Kaapprovincie ingetrokken en herinneringen van toen nogmaals bezocht. Ze reizen van dag tot dag en hebben niets gereserveerd. De vrouw komt van Grevenbicht, maar praat echt NL. Ze wonen nu in Zevenbergen.

Gereden:  479  km

 

Zaterdag 15 nov 2003

Na het ontbijt vertrekken we terug naar de B1. We gaan naar de Hardap dam en stuwmeer. Dit is het grootste stuwmeer van Namibia. Naast het stuwmeer ligt een wildpark. Hier zouden een 5tal rhino’s zijn. Maar de 80km die we in het park rijden heeft niet het resultaat wat we hoopten. Wel zien we oryxen, springbokken, struisvogels, wrattenzwijnen, kudu’s, bavianen en 2 jakhalzen in het park.

Na de rit gaan we nog even naar het restaurant/camping op een mooi punt boven het meer. Dan rijden we richting Kalkrand via de B1. Hier doen we inkopen en buigen we af richting oosten naar Hoachanas. Hier slaan we af naar Uhlenhorst. Dit is een zweefvliegveld, waar je duovluchten kunt maken.

Verder naar het noorden bij de Kazubeambergen wordt het landschap ineens veel groener. De bergen zijn begroeid met bomen met groen blad. In Namibië bijna niet gezien. Verderop bij Dordabis is het ook groen. We willen hier tanken, maar het is zaterdagmiddag en het tankstation is vanaf 13uur gesloten. Regelmatig hebben we vandaag ezelkarretjes gezien met kinderen. Ineens valt het kwartje, de kinderen hebben ook weekend. NB: we hebben genoeg benzine om de 65km naar het vliegveld te halen.

De Clayhouse Lodge Eningo ligt 5km op een rood mul zandpad van het hoofdgrondpad. Alle gebouwen zijn gemaakt uit rode klei. In de huisjes, met elk 2 kamers, zijn de bedden ook gemaakt uit klei. Een klamboe, ventilator, zonnehoedjes, koffie/thee, een wildobservatiepost met kijkers vlak voor de deur. Er is aan alles gedacht en het ziet er verzorgd uit evenals het zwembad.

We worden welkom geheten met een fris doekje en een glaasje sap. Heel attent.

's Avonds tegen zonsondergang heb ik nog een uur gewandeld, daarbij heb ik een dik-dik, springbok en wel 15 gnoes gezien.

Gereden: 401 km

 

terug naar home-NA