Fiets reis naar de Passo dello Stelvio    
van Venray naar Trafoi (Franzenhöhe)

route vlg Reitsma's Route naar Rome

Ger Geerets
=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=

Stelvio 2019
intro
stat
17aug 18aug
19aug 20aug
21aug 22aug
23aug 24aug
25aug 26aug
27aug 28aug
29aug 30aug
31aug 01sep


fotos 2
home fietsvak
zondag 01 sep 2019 Trafoi (Franzenhöhe) - Goch

Huiswaarts !
Vaak wakker geweest vannacht. Bang dat de weg naar beneden nog nat zou zijn van de regen gistermiddag en avond,  maar hij is gelukkig kurkdroog en er is alleen wat bewolking.
Het daalt natuurlijk prachtig en de fietsweg naar Silandrio doet er ook nog wat extra meters omlaag bij. Ik zat om 08u15 op de fiets en ben om 9u30 in Silandro. Daar moet ik nog een ticket kopen voor de trein naar Merano, die net klaar staat en waar ik dus zo kan instappen. Het is precies dezelfde trein als die van Arriva op de Maaslijn bij ons.
Als ik in Merano arriveer, dan komt net de trein naar Bolzano binnen, die vertrekt weer om 11u15 en zo sta ik om 12uur in Bolzano. Mijn gereserveerde Eurojet naar Innsbruck komt pas om 18u30, dus ik heb nog wel even.
Ik zoek een restaurant, waar ik ff van kleding kan wisselen en kom uiteindelijk terecht bij een shoarma tent. Ook daar nog een panini kebab naar binnen gewerkt. Het is best warm, maar af en toe waait het gelukkig wat.
In de trein bemerkte ik ook nog dat ik mijn kamersleutel niet heb ingeleverd en ik heb een mail gestuurd naar het hotel, met een sorry en dat ik die z.s.m. terug stuur.
Dan fiets ik naar de rivier vanaf het centrum de brug over. Ik was er al geweest toen ik een restaurant zocht en ik ga onder een boom zitten en lekker rustig naar het water luisteren.
Na een dik uur heb ik zin in koffie en daarvoor moet ik toch de stad weer in. Ik beland uiteindelijk weer op het station en ik kan in de Wartesaal ook mijn GSM opladen.
Eindelijk om 18u30 komt mijn trein en kan ik mijn gereserveerde hangplek voor de fiets en mijn zitplek opzoeken. Toch ff goed uitkijken: het goede wagonnummer en de andere nummers van fietshaak en stoel zoeken.
De thuisreis gaat beginnen.
Op de Brenner (grens It en Au) is een langere stop, het is er donker en het regent. Om 20u30 arriveert de vrij goed bezette trein in Innsbruck. Ik heb daar 8 min tijd om in de Nightjet over te stappen, die me naar Düsseldorf zal brengen. Ook weer wat stress, maar de Nightjet heeft voor de fiets vrije haken, wel met een wagon nummer en stoelnummer en er is vrijwel niets in te doen. Pas in München komen er veel mensen bij en zijn ook alle fietshangplekken bezet. Een heel gezin, 5 Engelsen, komt met 5 fietsen de haken vol hangen. De stop in München duurt bijna 1 uur en de conductrice heeft me al vertelt, dat dit in Nürnberg zeker 2 uur zal zijn.  Er zal ook wat beweging zijn, want de trein wordt in Nürnberg opgesplitst, vertelt ze. Een deel gaat naar Hannover en Hamburg en mijn deel, via Frankfurt, Mainz, Koblenz, Köln naar Düsseldorf.
In Nürnberg is het stil in de trein en ineens merk ik tijdens het wachten dat er freeWiFi is, dus haal ik mijn laptop uit de tas en update deze website. Pas om 4 uur vertrekken we, na ruim 2,5 uur te hebben stilgestaan. Ik zit alleen in een coupe van 6 en kan de stoel tot ligstoel verbouwen, maar comfortabel is dit niet. Er is ook een deel met slaapcabines, waar ik bij de boeking niet voor heb gekozen. In Koblenz zie ik in een bocht dat vooraan een wagon met auto's meegaat. En in Köln krijg ik hierover uitleg, als ik op de gang Venrays hoor praten. Ze komen uit Wanssum en zijn met 3 stellen met de motor op deze Nightjet of autoslaaptrein in Oostenrijk geweest toeren. Zij hebben ook een bed in een ander deel van de trein, maar liggen met hun zessen heel ongemakkelijk in een heel klein hok, wakker te zijn.
Ze doen het nooit meer. Duur en oncomfortabel.
Met een half uur vertraging kom ik in Düsseldorf en kan na 10min op de NiersExpress richting Goch. Ik spreek met Truus af bij de ReWe in Goch en om 11u15 ben ik weer terug. Thuis met Truuke.

Een fantastische fietstocht door Duitsland, Oostenrijk en Zuid-Tirol.
Wat is Europa toch mooi en wat heeft Reitsma mooie wegen uitgezocht, rustig en landschappelijk erg mooi en ook nog eens met vrij goed wegdek. Het werd zuidelijker eigenlijk steeds mooier.
En..  het prachtige weer. Enkel op de 2e dag een paar uur regen en niet al te heet. Heel veel geluk gehad. Ook geen pech, zelfs geen lekke band.
Enkel de afsluiting met een StelvioBike is wat te hoog gegrepen voor mijn materiaal, wat gewoon voor echt klimwerk al aan de zware kant is, maar ook dat ik ouder wordt en daar toch meer moeite mee heb en dat moet ik ook accepteren.
Maar ik ben blij dat ik weer een StelvioBike van dichtbij heb meegemaakt en weer enkele dagen op grote hoogte heb mogen verblijven. Het is daar echt supermooi !!
Kortom, het was een heel, heel mooie fietsvakantiereis.
Bolzano aan de Eisack


hangplek voor de fiets

terug

 

         


links: