Fiets reis naar de Passo dello Stelvio    
van Venray naar Trafoi (Franzenshöhe)

route vlg Reitsma's Route naar Rome

Ger Geerets
=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=.=

Stelvio 2019
intro
stat
17aug 18aug
19aug 20aug
21aug 22aug
23aug 24aug
25aug 26aug
27aug 28aug
29aug 30aug
31aug 01sep


fotos 2
home fietsvak
woensdag 21 aug 2019 Heppenheim - Neckarelz

Vanmorgen al erg vroeg wakker van het straatverkeer en zo kan ik al vroeg aan de krant beginnen; o.a. over het nikab oponthoud in de Steinse bus.
Na het ontbijt ga ik om 8u30 op de fiets, om eerst in Heppenheim wat foto's te maken van het mooie plein, met oude vakwerkhuizen. Daarna ga ik weer terug naar de route, ca 5km ten zuiden van Lorch.
Mooie fietspaden door de landerijen, waar weer geen koe te zien is. Allemaal akkerbouw en natuurlijk wel hier en daar paarden. Bij Ladenburg komt de Neckar op de route. Een behoorlijke rivier, waar ook cruiseschepen op varen, zoiets als de Moezel. Ook zijn er verschillende stuwen in de Neckar.
Op 45km ligt Heidelberg, de stad die ik via de Neckar binnenkom. In het centrum ligt de oude brug, met een stadspoort en hoog erboven het immense slot van de keurvorst, uitgevoerd in rode steen. Vandaag is het wat mistig en is het paleis niet zo goed zichtbaar.
Aan de Neckar liggen dorpen, met hier en daar een burcht op hoogte net als langs de Moezel. Alleen de vakwerkhuizen hier zijn veelal met rode steen ipv met zwarte leisteen.
Aan de route liggen weinig terrassen voor koffie&kuche en rond 12uur lunch ik bij Neckargemünd op een bankje onder een boom. Tegenover op de rivier gaat net weer een rondvaartboot terug richting Heidelberg.
Na wat km's gaat de route over in een zeer slecht steenslag pad. De fiets dokkert over de richels en brokken steen en keien. Gelukkig gaat het na ca 10km weer over in een gangbaarder fietspad. Na een goed wegdek, komt er natuurlijk weer een bar en boos slecht stuk, maar de laatste 10km naar Neckarelz zijn weer prima. Het pad is eigenlijk afgesloten, omdat er een kraan de weg blokkeert. Ze zijn een huis aan het bouwen met de rode grote brokken natuursteen, die je hier langs de Neckar ziet. Ik maak daar een opmerking over en de man begint te praten en zegt dat hier veel Holländer naar Rome fietsen. Hij noemt zelfs Reitsma, de man die de routeboekjes geschreven heeft. Hij zegt dat hij straks als hij er woont, koffie voor de Rome gangers zal klaarzetten.
Caches zijn er vandaag aan de route weinig, maar na Heidelberg merk ik, dat ik ze vanaf daar niet meer op de GPS heb staan. Dus dat is ook een reden.
Om iets voor 4 uur, kan ik me melden bij het Bildungshaus in Neckarelz. Een oud klooster, met statige brede marmeren gangen en mooie nieuwe kamers. Er worden katholieke thema weken gehouden en in de tijd daarbuiten worden de kamers als hotel aangeboden. Geen TV maar wel snel wifi.
103km gefietst, 430 klimmeters en snelheid 17,8 km/uur gemiddeld.

Het eten: bij de receptie kreeg ik een copie van de dorpsplattegrond met alle eetgelegenheden in Neckarelz. Toch 12 stuks. Ik ben gaan eten en heb een schnitzel genomen. Die was tergrootte van een hele bord + grote portie sla. Veel en veel te veel. Bij 2 tafels vroegen ze een doggybag.
Terug op de kamer, hoor ik buiten Queen muziek.  Ik ben buiten gaan kijken en er wordt Bohemian Rapsody gedraaid, als Sommer Programm. In een amfitheater, de Tempel Graben. Het is vlakbij aan de hotel tuin. Een grootte laagte tussen het klooster en de TempelKirche. Er zijn wel meer dan 1000 bezoekers. Leuk toch, als week breker op de woensdagavond.

Heppenheim
Heidelberg

Steinach 

         


links: